I ja han passat 75 anys...des de la primera pedra

Vista posterior de l'escola 1937

Jaume i Artur Garcia Fossas dos germans que van néixer a Igualada, els anys 1849 i 1860 respectivament. Van ser dos grans empresaris igualadins, primer van regentar una fàbrica de cartes a Igualada. Però arrel d'un viatge de l'Artur Garcia Fossas a Filipines, on va descobrir una matèria primera per fer sabons, van traslladar-se a viure a Barcelona on van instal•lar una empresa de sabons, un negoci que els va funcionar molt bé i van fer gran fortuna. Malgrat no viure a Igualada, mai van desvincular-se de la seva ciutat natal, i van invertir gran part de la seva fortuna en causes culturals, socials i benèfiques per Igualada.

Van llegar un fons per l'Hospital d'Igualada, patrocinaren la construcció d'un pavelló del Conservatori de l'Ateneu Igualadí, van ajudar a pagar l'edifici del Palau Escolar de l'Ateneu Igualadí, van edificar un el primer Institut d'ensenyament secundari a la Ciutat, actualment és on es troba l'Escola Àuria. L'any 1935, Artur Garcia Fossas va crear el Patronat Garcia Fossas, per la construcció d'un orfenat a la ciutat per a nens d'entre 8 i 14 anys. Aquests van ser els orígens de la nostra escola actual, l'edifici es va acabar l'any 1937, però mai va ser utilitzat com a orfenat, si no com escola primària i més endavant com a hospital de guerra. D'aquella època en queda un refugi antiaeri que està soterrat a l'extrem sud-oest del pati. També dins l'escola hi funcionava un menjador per a alumnes orfes o més necessitats. L'any 1949 es va inaugurar el Museu de la Ciutat, i en el 1954 es va fundar el Museu de la Pell ubicat al tercer pis. Actualment l'edifici acull a més a més de l'Escola de Primària Garcia Fossas, el Centre de Recursos Pedagògics de l'Anoia.

Han passat 75 anys, des de que un home generós amb la seva ciutat i els seus habitants volgués construir el que avui es la nostra escola. Continuarem entre tots fent-la gran.

Escola Garcia Fossas
Carretera de Manresa,65 · 08700 Igualada · Telf 93 803 00 43
Blocs de l’escola